Racket-en-bal-gevoel


Met het racket als verlengstuk van je arm balgevoel ontwikkelen

Tennis is een ingewikkelde sport om te leren. Er komen heel veel technieken bij kijken die moeilijk zijn om te leren. Belangrijk naast techniek, is: balgevoel. Het moet ‘natuurlijk’ voelen om met een racket en een bal te spelen. Op het moment dat je verschillende trucjes kan, zal je merken dat je tenniskwaliteiten ook verbeteren.

Hoe houd je nu eigenlijk je racket vast?
Bij tennis zijn er verschillende soorten technieken mogelijk en op deze technieken zijn weer verschillende variaties mogelijk. Elke speler zal op een gegeven moment zijn eigen favoriete tennistechniek aannemen omdat dit het meest natuurlijk en comfortabel aanvoelt.

 • Forehand
  De forehand is het makkelijkst om mee te beginnen. Zorg er voor dat je continu let op het feit of je je racket goed vast hebt. Met de forehand sta je altijd met je linkerbeen voor (rechtshandige). Zak elke keer lichtjes door je knieën zodat je de bal vanaf onder kan raken. Op deze manier zorg je ervoor dat de bal niet te ver bij je vandaan landt.
 • Backhand
  Er zijn er twee manier hoe je een backhand kan slaan. Het kan met 1 hand, maar ook met 2 handen. Bij deze oefening gebruiken we 1 hand. Bij de backhand doen we precies hetzelfde als bij de forehand, alleen bij de backhand sta je met je rechter been voor (rechtshandig).

Op het moment dat je zowel de forehand en de backhand onder de knie hebt, kan je proberen om af te wisselen. Let wel steeds goed op welke been je voor zet en dat je het racket onder de bal plaatst.

Nadat je de basis onder de knie hebt kan, je langzaam over gaan op trucjes. Hieronder staan een aantal trucjes die je kan oefenen om ervoor te zorgen dat je balgevoel verbetert.

 

 • Tennisbal 'bakken'
 • Hooghouden wisselen raakvlak
 • Hooghouden 'around the world'
 • Hooghouden op het randje
 • Stuiteren door de benen
 • Bal oppakken van de grond
 • Bal oppakken, trappen, opvangen
 • Racket marjorette

Naam: Laura Bos

Verbonden aan: HAN Sport, Gezondheid en Management, afstuderen bij Prestatiecentrum Arnhem 

Beroep & expertise: Laura heeft de opleiding tot tennistrainer A en FitVak A afgerond. Daarna heeft ze een aantal jaar tennis -en fitnesslessen gegeven.

Wat heeft je geïnspireerd? In mijn jeugd keek ik altijd op naar mijn trainer. Om die reden heb ik gekozen om zelf de opleiding tot tennistrainer te volgen. Ik vind het mooi om te zien hoe kinderen en ouderen tennisprestaties verbeteren tijdens de lessen.

Vanuit het prestatiecentrum heb ik een aantal leuke tennisvideo’s gemaakt die je makkelijk thuis kan oefenen. Het enige wat je nodig hebt is een tennisracket en een tennisbal.