Voetbal - Zijwaarts bewegen


De volgende vijf oefenvormen zijn erop gericht om een schijnbeweging te maken richting de zijkant.

Door de bewegingen te beheersen wordt het makkelijker om snel een actie te maken of een tegenstander uit te kappen in de wedstrijd. Bij al deze oefeningen is het belangrijk om op je voorvoeten te bewegen, op deze manier ben je sneller en heb je meer controle over de bal. De oefeningen lopen van makkelijk naar moeilijk, maar je kunt ook nog per oefening manieren verzinnen om het moeilijker te maken.

Oefenvorm 1 - de basis
Deze oefening is de basis voor alle oefeningen die hierna volgen. Je tikt de bal tussen je voeten terwijl je op je voorvoeten staat. Vervolgens rol je de bal met de onderkant van de ene voet naar je andere voet, dit doe je snel achter elkaar. Als het goed gaat kun je proberen voor je uit te kijken in plaats van naar de bal.

 

Oefenvorm 2 
Bij deze oefenvorm gebruik je de binnenkant en de buitenkant van je voet, zorg ervoor dat je echt een beweging richting de zijkant maakt. Probeer om niet vooruit te lopen tijdens het uitvoeren van de oefening, maar echt een beweging van links naar rechts te maken. Om het makkelijker te maken kun je de oefening uitvoeren met telkens een pauze tussendoor. Om het moeilijker te maken kijk je meer naar voren in plaats van naar de bal.

 

Oefenvorm 3
Deze oefenvorm voer je uit door de onderkant en de buitenkant van je voet te gebruiken. Eerst trek je de bal naar achter met de onderkant van je voet, vervolgens duw je de bal naar de zijkant met de buitenkant van je voet. Probeer om niet vooruit te lopen tijdens het uitvoeren van de oefening, maar echt een beweging van links naar rechts te maken. Maak het moeilijker door voor je uit te kijken en makkelijker door het op een rustig tempo uit te voeren. Vergeet niet om op je voorvoeten te bewegen om het zo snel mogelijk uit te voeren.

 

Oefenvorm 4
Bij deze oefening gebruik je de onderkant en de binnenkant van je voet. Trek eerst de bal naar achteren met de onderkant van je voet, om hem vervolgens schuin naar voren te spelen met de binnenkant van je andere voet. Door de bal echt naar achter te rollen met de onderkant van je voet, zorg je ervoor dat een tegenstander in moet stappen. Vervolgens kun je naar de zijkant weg bewegen om hem voorbij te spelen. Maak het moeilijker door voor je uit te kijken en makkelijker door het op een rustig tempo uit te voeren.

 

Oefenvorm 5
Bij deze oefenvorm maak je 3 bewegingen, eerst tik je de bal met je buitenste voet iets naar binnen (dit kan links of rechts zijn). Vervolgens tik je de bal weer met de binnenkant van je voet iets naar buiten om hem vervolgens onder je voet door te rollen en zo een zijwaartse beweging te maken. Bij deze oefening kun je je tegenstander helemaal op het verkeerde been zetten, doordat je bijv. een schijnbeweging naar links maakt en uiteindelijk naar rechts weg beweegt. Om het moeilijker te maken kun je proberen voor je uit te kijken, om het makkelijker te maken tik je de bal vaker tussen je voeten voordat je de bal met de onderkant van je voet naar de zijkant rolt.

 

Extra
Deze laatste oefening is een bonus oefening, probeer de beweging op het filmpje uit te voeren. Het moeilijke is dat je moet inschatten waar de bal terechtkomt en hem dan snel weer naar achter moet trekken met de onderkant van je voet. Als het goed gaat kun je de oefening uitvoeren met je andere voet.
 


Mijn naam is Menno Lintsen, ik ben 22 jaar oud en woon in een dorpje tussen Arnhem en Nijmegen.

Ik studeer aan de HAN, waar ik de opleiding Sportkunde volg, ik zit nu in het 2e leerjaar. Voor mijn stage ben ik terechtgekomen bij Prestatiecentrum Arnhem, voor mij een mooie leerzame werkomgeving. Voorafgaand aan mijn huidige opleiding heb ik het CIOS in Arnhem afgerond. Daarnaast werk ik al een aantal jaar bij verschillende organisaties die sport aanbieden.

Vanuit het Prestatiecentrum maak ik inspiratie video’s, hiermee hoop ik kinderen en jongeren leuke kleine oefeningen aan te bieden waarmee ze thuis kunnen oefenen. Hier vind je de link naar mijn YouTube kanaal waar ik regelmatig wat filmpjes opzet!